Az estrich

Esztrich betonok alkalmazása a hétköznapi gyakorlatban

Estrich alatt egy vékony (általában 2-10 cm vastagságú), speciális aljzatbeton réteget értünk, amelyet földnedves formában, gépi technológia alkalmazásával dolgozunk fel.

Az estrich gazdaságosan alkalmazható lakásokban, családi házakban, irodákban, közintézményekben, stb. a különböző burkolatok alá teherelosztó rétegként. Ezek az aljzatok külön aljzatkiegyenlítő réteg nélkül alkalmasak hidegburkolatok, parketta, padlószőnyeg vagy habszivacsos PVC burkolatok fogadására. Ezáltal időt és nem utolsósorban pénzt takaríthatunk meg, hiszen egy munkafázist kihagyhatunk és nincs szükség a drága kiegyenlítőkre sem. Mindezek mellett egy műszakilag és minőségében is jobb megoldást kapunk.

Az estrich a rendelkezésre álló rétegvastagság szerint készülhet kötött vagy csúszó-, illetve úsztatott változatban. Kis vastagság esetén (2-4 cm) kötött estrichet készítünk, amely az alapfelülethez közvetlenül kapcsolódó réteg, a teherhordó alapfelülethez hozzáköt, vele együtt dolgozik. A csúszóestrich szabadon mozgó teherelosztó réteg, melyet az alapfelülettől egy vékony fólia réteggel választunk el. Itt legalább 4,5 cm a beépítendő aljzatréteg. Amennyiben szükség van hő-, illetve lépéshangszigetelő anyag elhelyezésére, az a szerkezeti beton és az ebben az esetben a szigetelés védelmére is szolgáló technológiai fólia közé kerül beépítésre.

Helyszínen 0/8-as vagy 0/4-es szemnagyságú osztályozott homokos kavicsból, cementből és speciális adalékokból a megfelelő konzisztenciájúra kevert anyagot a speciális keverő- és szállító pumpával a bedolgozás helyére juttatjuk, ott a kívánt szintre elterítjük. A tömörítés és a kiigazítás lehúzóléc segítségével történik. A felület simítását, glettelését szárnyas simítógéppel végezzük, az így kapott felület közvetlenül burkolható. Az estrich készülhet zsákos vagy silós kiszerelésű gyári előkevert anyagból is, ennek előnye, hogy sokkal kisebb a helyszíni élőmunka igénye és a tárolási helyszükséglet, ezzel területet és időt takaríthatunk meg.

Az estrich típusának kiválasztását minden esetben a rendelkezésre álló keresztmetszet, az estrichre kerülő burkolat típusa, illetve annak kivitelezési technológiája, valamint az előírt egyéb műszaki követelmények határozzák meg. Minősége és költségtakarékossága révén egyre inkább előtérbe kerül hazánkban is a hagyományos aljzatokkal szemben.

Reméljük, hogy e rövid ismertetőben felkeltettük érdeklődését, választ adtunk néhány kérdésére és hamarosan megrendelőink körében tudhatjuk Önt is.

Amennyiben további kérdései lennének, tapasztalt kollégáink készséggel segítenek megoldani az estrichhel kapcsolatban felmerülő műszaki problémákat.